top of page

Εγκάρσια Μυελίτιδα

  • Writer: Vasiliki Machti
    Vasiliki Machti
  • Feb 17, 2022
  • 1 min read

Η μυελίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, που μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια. Τα συχνότερα είναι τα εξής:

α) Λοιμώξεις: Λοίμωξη από διάφορους ιούς ή βακτήρια, είναι αυτή που πυροδοτεί τη μυελίτιδα σε αρκετές περιπτώσεις. Μερικοί από τους υπεύθυνους ιούς είναι ο απλός έρπης, ο έρπης ζωστήρας, ο ιός Εbstein- Barr, o κυτταρομεγαλοϊός και ο HIV.

β) Απομυελινωτικές παθήσεις: H μυελίτιδα μπορεί να αποτελεί εκδήλωση σκλήρυνσης κατά πλάκας, οπτικής νευρομυελίτιδας και άλλων απομυελινωτικών παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

γ) Συστηματικές αυτοάνοσες νόσοι: Η μυελίτιδα μπορεί να αποτελεί εκδήλωση αυτοάνοσων νόσων που προσβάλουν και άλλα όργανα του σώματος, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Sjogren, η σαρκοείδωση κ.α.

δ) Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μυελίτιδα μπορεί να αποτελεί παρανεοπλασματική εκδήλωση, δηλαδή να σχετίζεται με την παρουσία καρκίνου σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, λόγω πυροδότησης ανώμαλης ανοσολογικής απόκρισης που προσβάλλει το νωτιαίο μυελό.


Η θεραπευτική προσέγγιση της μυελίτιδας εξαρτάται από το αίτιο που την προκαλεί. Στην περίπτωση λοιμώδους αιτιολογίας, η αντιμετώπιση περιλαμβάνει αντιϊικά φάρμακα, αντιβιόσεις και ενυδάτωση.

Στην περίπτωση απομυελινωτικής ή συστηματικής αυτοάνοσης πάθησης, επιβάλλεται η ενδοφλέβια χορήγηση κορτιζόνης ή και άλλων ανοσοκατασταλτικών θεραπειών. Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι σημαντική η ανακούφιση των συμπτωμάτων με παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά φάρμακα καθώς και η διενέργεια φυσικοθεραπειών.


Η πορεία της εγκάρσιας μυελίτιδας επίσης σχετίζεται με την αιτιολογία της. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη έναρξη θεραπευτικής αγωγής.



Comments


  • Facebook
  • Instagram

©2021 by valia machti. Proudly created with Wix.com

bottom of page