top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Νόσος Parkinson - Διάσημοι ασθενείς

Η νόσος Πάρκινσον αποτελεί μια συχνή πάθηση που προκαλεί τρόμο, βραδύτητα στις κινήσεις, δυσκαμψία, αστάθεια και δυσκολία στη βάδιση.


Αρκετοί είναι οι διάσημοι οι οποίοι πάσχουν ή έπασχαν από τη νόσο.


Από τους πιο γνωστούς είναι ο ηθοποιός Michael J. Fox, ο πρωταγωνιστής της σειράς ταινιών “Back to the Future”. Αν και η νόσος συνήθως εμφανίζεται στους ηλικιωμένους, ο αγαπημένος ηθοποιός διαγνώστηκε όταν ήταν μόλις 30 ετών και στο απόγειο της καριέρας του. Αυτό όμως δεν τον πτόησε, συνέχισε να εργάζεται ως ηθοποιός και το 1998 ίδρυσε το Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research, το οποίο εκτός από την ευαισθητοποίηση για τη νόσο, συγκεντρώνει κεφάλαια για την έρευνα, την πρόληψη και την θεραπεία της ασθένειας.


Ένας άλλος διάσημος ο οποίος έπασχε από νόσο Πάρκινσον ήταν ο αστέρας της πυγμαχίας Muhammad Ali, ο οποίος αντιμετώπισε τις προκλήσεις της νόσου πολύ πριν αποσυρθεί από το άθλημα. Και αυτός έχει ιδρύσει πολυάριθμα Κέντρα και Ιδρύματα με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για τη νόσο και άλλες κινητικές διαταραχές, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους.


Ο τραγουδιστής Ozzy Osbourne, o μπασκετμπολίστας του NBA Brian Grant και ο αστροναύτης Michael Richard Clifford είναι μερικοί ακόμα από τη μεγάλη λίστα διασήμων που διαγνώστηκαν με τη νόσο.



146 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page