top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Still Alice

Updated: Jul 20, 2021

Στην ταινία "Still Alice", η Άλις (Τζούλιαν Μουρ) είναι μια παγκοσμίου φήμης καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, η οποία έχει εργαστεί πολύ σκληρά για να επιτύχει τους στόχους της. Είναι ευτυχισμένη, παντρεμένη με τον Τζον (Άλεκ Μπάλντουιν), έναν βιολόγο που την αποκαλεί την πιο έξυπνη και την πιο όμορφη γυναίκα, που έχει γνωρίσει ποτέ. Έχουν τρία ενήλικα παιδιά. Αν και μόλις 50 ετών, η Άλις αρχίζει να παρατηρεί προβλήματα μνήμης. Σε μια διάλεξη ξεχνά μια λέξη και μια μέρα, όταν τελειώνει το τζόκινγκ της στην πανεπιστημιούπολη της Κολούμπια, δεν ξέρει πού βρίσκεται. Αντί να το πει στον Τζον, η Άλις επισκέπτεται έναν νευρολόγο, που μετά από εξετάσεις, διαγιγνώσκει νόσο Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης, μια σπάνια μορφή της νόσου, που χτυπά άτομα κάτω των 65 ετών.

Η Άλις, η οποία ήταν πάντα υπεύθυνο άτομο, συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται τώρα σε μια μάχη με μια εξουθενωτική ασθένεια, που θα επιδεινωθεί όσο περνάει ο καιρός. Λέει στον Τζον, ότι αισθάνεται σαν να πεθαίνει ο εγκέφαλός της, και αντιλαμβάνεται ότι η δουλειά που αγαπούσε, τώρα έχει χαθεί γι’ αυτήν. Παρόλα αυτά, αποφασίζει γενναία να αξιοποιήσει στο έπακρο τα χρόνια που της απομένουν. Η διάγνωση χτυπάει σκληρά τα παιδιά της, καθώς η συγκεκριμένη μορφή της νόσου της Άλις, έχει ισχυρή γενετική σύνδεση. Η Άλις αισθάνεται μεγάλες δόσεις ενοχής και ντροπής για την πιθανή μετάδοση αυτής της τρομακτικής κληρονομιάς στα παιδιά της.

Καθώς το Αλτσχάιμερ της επιδεινώνεται, η Άλις αναγκάζεται να αποσυρθεί από την καθημερινότητα, καθώς οι δραστηριότητες που κάποτε έκανε μόνη της, τώρα πρέπει να γίνουν με άλλους που την φροντίζουν.

H ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Ρίτσαρντ Γκλάτσερ και τον Γόθες Γουεστμόρελαντ και αποτελεί απόδοση του μυθιστορήματος της Λίζα Τζένοβα. Η Τζένοβα είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη νευροεπιστήμη από το Χάρβαρντ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτά τα διαπιστευτήρια εξηγούν το στοργικό και συμπονετικό πορτρέτο της Άλις που βλέπουμε στην οθόνη, το οποίο μεταφέρεται στις καρδιές μας από τη μαγευτική απόδοση της Τζούλιαν Μουρ.

Ίσως η πιο συγκινητική σχέση της Άλις είναι με τη μικρότερη κόρη της Λύντια (Κρίστεν Στιούαρτ) που επέλεξε καριέρα ηθοποιού. Η Άλις, που θέλει μόνο το καλύτερο γι' αυτήν, την πιέζει να πάει στο κολέγιο, αλλά η Λίντια δεν θα αλλάξει τα σχέδιά της. Και καθώς η κατάσταση της Άλις επιδεινώνεται, η Λίντια αποφασίζει να γίνει η φροντιστής της. Στο τέλος, είναι η μόνη που φέρεται στην Άλις σαν να ήταν ακόμα η Άλις. Αυτός ο δεσμός βασίζεται στην αγάπη και είναι μια πολύ πνευματική πράξη, καθώς αναδεικνύει και την υποκρισία των υπολοίπων σχέσεων της ζωής της πρωταγωνίστριας.

Η ταινία αποτελεί ορόσημο γιατί παρουσιάζει την γρήγορη εξέλιξη αυτής της ύπουλης νόσου και το πόσο καταστροφική μπορεί να είναι για μία ολόκληρη οικογένεια, αλλά κυρίως για έναν άνθρωπο, που ουσιαστικά σβήνει τη συνειδητή του ύπαρξη.



bottom of page