top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Μυοκυμία

Το πετάρισμα του ματιού, ή μυοκυμία βλεφάρου, όπως ονομάζεται επιστημονικά, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και συνήθως δεν υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Στις περιπτώσεις που επιμένει ωστόσο πρέπει να αξιολογείται και να εντοπίζεται - αν υπάρχει- η υποκείμενη αιτία.

Τα συνηθέστερα αίτια που προκαλούν μυοκυμία των βλεφάρων είναι η κόπωση, το στρες και η καφεΐνη. Η μυοκυμία του βλεφάρου συνήθως διαρκεί 1-2 λεπτά και κατόπιν υποχωρεί. Μερικές φορές όμως επιμένει για αρκετές ημέρες ή μήνες. Άλλοτε εμφανίζεται διακοπτόμενα για αρκετές ημέρες και ύστερα εξαφανίζεται για εβδομάδες ή μήνες, πριν υποτροπιάσει, οπότε μιλάμε για βλεφαρόσπασμο.

Ο ιδιοπαθής βλεφαρόσπασμος, που αποτελεί και τη συνηθέστερη μορφή, επηρεάζεται από την κληρονομικότητα, ωστόσο η επίδραση των γενετικών παραγόντων δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένη. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Ο δευτεροπαθής βλεφαρόσπασμος οφείλεται σε υποκείμενες νευροεκφυλιστικές ή λοιμώδεις παθήσεις και συνυπάρχει με άλλα νευρολογικά και μη συμπτώματα. Μπορεί, για παράδειγμα, να αποτελεί πρώιμη ένδειξη κάποιας σοβαρής, χρόνιας κινητικής διαταραχής.

Tα μέτρα και οι θεραπευτικές επιλογές στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνουν: Υγιεινή των βλεφάρων και φυσικά δάκρυα Χρήση σκουρόχρωμων γυαλιών για την ανακούφιση της φωτοευαισθησίας, που συχνά συνοδεύει το βλεφαρόσπασμο Χορήγηση αλλαντικής τοξίνης (botox)

Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας 2381081078, Θεοδωρουπόλεως 7 Σκύδρα



463 views0 comments
bottom of page