top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Οκτώ λόγοι για να επισκεφτείς το νευρολόγο

Updated: Jul 20, 2021

Νευρολόγος είναι ένας γιατρός που διαγιγνώσκει, θεραπεύει και διαχειρίζεται καταστάσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, που αποτελείται από τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα περιφερικά νεύρα σας. Οι νευρολογικές διαταραχές είναι καταστάσεις μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που κινείστε, που μιλάτε ή σκέφτεστε. Ένας νευρολόγος έχει την απαραίτητη εμπειρία για τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων, όπως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οι κεφαλαλγίες, η επιληψία, η νόσος Parkinson και άλλες κινητικές διαταραχές, οι άνοιες, η πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες νευροανοσολογικές νόσοι, η μυασθένεια, καθώς και οι διάφορες μυοπάθειες και νευροπάθειες.


Εδώ είναι οκτώ λόγοι για τους οποίους πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα νευρολόγο.


1. Έχετε ημικρανίες.

Συχνοί και σοβαροί πονοκέφαλοι είναι ένας κοινός λόγος για να δείτε έναν νευρολόγο. Σε πολλές περιπτώσεις, πρόκειται για ημικρανίες. Οι ημικρανίες μπορούν να συμβούν συχνά και να διαρκέσουν από ώρες έως ημέρες. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ναυτία, να κάνετε εμετούς και να είστε ευαίσθητοι στο φως ή και τους δυνατούς ήχους. Πολλοί άνθρωποι με ημικρανίες δεν παίρνουν ποτέ τη σωστή διάγνωση ή θεραπεία, με σοβαρό αντίκτυπο για την ποιότητα ζωής τους. Ένας νευρολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την ημικρανία σας αλλά και να αποφεύγετε τους παράγοντες που εκλύουν τις ημικρανικές κρίσεις.


2. Έχετε επιληπτικές κρίσεις.

Οι επιληπτικές κρίσεις συχνά εμφανίζονται με μια θορυβώδη κλινική εικόνα, που ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με την εντόπιση της επιληπτικής εκφόρτισης στον εγκέφαλο. Μπορούν να προκαλέσουν παράξενες αισθήσεις, σπασμούς και απώλεια συνείδησης. Για να βρει την πιθανή αιτία, ένας νευρολόγος μπορεί να κάνει ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και απεικόνιση του εγκεφάλου. Μερικές φορές η θεραπεία της αιτίας μπορεί να σταματήσει τις κρίσεις. Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν επιληπτικές κρίσεις, όπως η ιδιοπαθής επιληψία, μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες. Ένας νευρολόγος θα αναζητήσει την καλύτερη θεραπεία για εσάς και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάσταση.


3. Έχετε νευροπαθητικό πόνο.

Ο νευροπαθητικός πόνος είναι που πόνος που εμφανίζεται όταν τα νεύρα καταστρέφονται από τραυματισμό ή ασθένεια. Ο διαβήτης είναι η συχνότερη αιτία που προκαλεί αυτό το είδος βλάβης των νεύρων. Ο νευροπαθητικός πόνος δεν βελτιώνεται με τα κοινά φάρμακα για τον πόνο. Ένας νευρολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη θεραπεία.


4. Έχετε πάθει εγκεφαλικό.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια απώλεια της παροχής αίματος σε μέρος του εγκεφάλου σας. Η αιτία μπορεί να είναι η απόφραξη ενός αιμοφόρου αγγείου (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή η αιμορραγία εντός του εγκεφαλικού παρεγχύματος (ενδοεγκεφαλική αιμορραγία). Τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν χωρίς την παροχή αίματος. Η διάγνωση περιλαμβάνει την απεικόνιση του εγκεφάλου με αξονική ή και μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακο για τη διάλυση θρόμβων αίματος. Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ξεκινούν ξαφνικά, και περιλαμβάνουν:

· Μούδιασμα, συνήθως στη μία πλευρά του σώματος

· Αδυναμία, συνήθως στη μία πλευρά του σώματος

· Σύγχυση ή δυσκολία στην ομιλία ή την κατανόηση της ομιλίας

· Αδεξιότητα ή απώλεια ισορροπίας

· Απώλεια όρασης

· Σοβαρό πονοκέφαλο

Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας νευρολόγος θα συνεργαστεί μαζί σας σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και στη χορήγηση της βέλτιστης θεραπείας δευτερογενούς πρόληψης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.


5. Έχετε Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια δια βίου νόσος που προσβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχή της όρασης, αδυναμία, μούδιασμα, δυσκολία στο περπάτημα κ.α. Τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, αλλά συνήθως επιδεινώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ένας νευρολόγος θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα μιας εξέτασης και απεικονιστικές μελέτες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού σας για να κάνει μια διάγνωση. Πολλά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο και την επιβράδυνση της πορείας της MS. Ένας νευρολόγος θα συνεργαστεί μαζί σας για να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.


6. Έχετε νόσο Πάρκινσον.

Η νόσος Πάρκινσον περιλαμβάνει εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν τη χημική ντοπαμίνη του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται ντοπαμίνη για να κάνετε τις φυσιολογικές κινήσεις του σώματός σας. Η νόσος Parkinson εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βραδυκινησία (αργές κινήσεις), τρόμο, δυσκαμψία και διαταραχή της ισορροπίας. Ένας νευρολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το καλύτερο φάρμακο για εσάς.


7. Έχετε τραυματισμό του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού.

Τα τροχαία ατυχήματα, οι πτώσεις και οι αθλητικοί τραυματισμοί μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το ποιά περιοχή τραυματίστηκε και πόση ζημιά έγινε. Οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ζάλη, επιληπτικές κρίσεις και απώλεια συνείδησης. Μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη συμπεριφορά, τη σκέψη και τη μνήμη σας. Οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια σας. Θα μπορούσατε επίσης να χάσετε την κίνηση κάτω από την περιοχή του τραυματισμού.


8. Έχετε σοβαρά προβλήματα μνήμης.

Κάποια λήθη είναι κοινή καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Πιο σοβαρά προβλήματα με τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά, δεν είναι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή. Μπορεί να προκλήθηκαν από αλλαγές στον εγκέφαλό σας, που συνήθως ξεκινούν αργά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν μια κατάσταση που ονομάζεται άνοια. Η νόσος Alzheimer είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας. Ένας νευρολόγος μπορεί να καθορίσει αν έχετε αρχόμενη άνοια ή αν κάτι άλλο προκαλεί τα συμπτώματά σας. Εάν έχετε άνοια, ο νευρολόγος μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα που μπορεί να επιβραδύνουν την ασθένεια ή να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως το άγχος και η ανησυχία.


Recent Posts

See All
bottom of page