top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Αθροιστική Κεφαλαλγία

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι μια σπάνια κεφαλαλγία, με επιπολασμό περίπου 0,1%. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο, που ωστόσο δεν κρύβει κάποια υποκείμενη νόσο του εγκεφάλου.


Ο πόνος εμφανίζεται αιφνίδια και εντοπίζεται πάντα στη μια πλευρά του κεφαλιού, και κυρίως στο μάτι, γύρω από το μάτι και στην κροταφική περιοχή σύστοιχα. Συχνά συνοδά συμπτώματα, στην ίδια πάντα πλευρά, είναι η ερυθρότητα του ματιού, η δακρύρροια (το μάτι στάζει δάκρυα), η ρινόρροια (καταρροή από το ρουθούνι της πάσχουσας πλευράς), το οίδημα (πρήξιμο) του βλεφάρου και η βλεφαρόπτωση. Ο πόνος είναι σοβαρός και προκαλεί στον ασθενή ανησυχία και ευερεθιστότητα.


Οι κρίσεις της αθροιστικής κεφαλαλγίας τυπικά έρχονται κατά περιόδους (clusters) και η κάθε περίοδος μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 12 εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια ακολουθείται από μία περίοδο ύφεσης. Η κάθε κρίση έχει διάρκεια από 15 λεπτά έως 3 ώρες και μπορεί να εμφανιστεί πολλές φορές μέσα στην ίδια ημέρα. Συχνά μάλιστα οι κρίσεις συμβαίνουν την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακολουθώντας τον κιρκάδιο ρυθμό.


Η ακριβής αιτία δεν είναι ξεκάθαρη, ωστόσο πιστεύεται ότι συνδέεται με δραστηριότητα του υποθαλάμου, μία περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για ορισμένες ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπου.


Τα κοινά παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη και τα αντιφλεγμονώδη, δεν είναι αποτελεσματικά στην αθροιστική κεφαλαλγία. Στην οξεία φάση του πονοκεφάλου μπορεί να βοηθήσουν ειδικά παυσίπονα, όπως η σουματριπτάνη, καθώς και ρινικό οξυγόνο υψηλής ροής. Υπάρχουν επίσης προφυλακτικές θεραπείες που βοηθούν στη μείωση της συχνότητας και της διάρκειας των κρίσεων αθροιστικής κεφαλαλγίας.


Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας

2381081078, Θεοδωρουπόλεως 7 Σκύδρα



30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page