top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Ιδιοπαθής τρόμος

Ο ιδιοπαθής τρόμος αποτελεί την πιο συχνή κινητική διαταραχή. Πρόκειται για μια προοδευτική πάθηση που συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Πάνω από το 10% των ατόμων άνω των 60 ετών εμφανίζει ιδιοπαθή τρόμο.

Η κύρια εκδήλωση είναι τρόμος που εμφανίζεται συμμετρικά στα άνω άκρα (αφορά δηλαδή τόσο το αριστερό όσο και το δεξί χέρι), και εμφανίζεται όταν το άτομο σηκώνει ψηλά τα χέρια του, καθώς και όταν τα κινεί. Εκτός από τα χέρια, ο τρόμος μπορεί να αφορά επίσης το κεφάλι και τη φωνή.

Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη αλκοόλ. Επίσης, στις μισές περίπου περιπτώσεις, οι ασθενείς αναφέρουν οικογενειακό ιστορικό αντίστοιχου τρόμου.

Σε ήπιες περιπτώσεις, όταν δεν υπάρχει επίπτωση στην λειτουργικότητα του ασθενή, η θεραπεία δεν είναι αναγκαία. Ωστόσο, όταν ο τρόμος επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, συστήνεται θεραπετική αντιμετώπιση. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν χορήγηση φαρμάκων, όπως προπρανολόλη, πριμιδόνη και τοπιραμάτη. Σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν έχει αρκετό όφελος, παρά τη βέλτιστη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να οφεληθεί από έγχυση βοτουλινικής τοξίνης ή εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS).

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας 2381081078, Θεοδωρουπόλεως 7 Σκύδρα



20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page