top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Σηραγγώδες Αγγείωμα

Το σηραγγώδες αγγείωμα ή αλλιώς καβέρνωμα είναι μια αγγειακή δυσπλασία του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα μία παθολογική συνάθροιση τριχοειδών και μικρών φλεβιδίων, τα οποία υπάρχει ενδεχόμενο να αιμορραγήσουν. Αυτό σπάνια είναι απειλητικό για τη ζωή, καθώς τις περισσότερες φορές εκτονώνονται με μικροαιμορραγίες.

Για το λόγο αυτό τα περισσότερα σηραγγώδη αγγειώματα δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά όταν εμφανίζονται αυτά είναι αποτέλεσμα μεγάλης αιμορραγίας τους ή της πίεσης που προκαλούν στις δομές του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, κεφαλαλγία, ζάλη, δυσαρθρία, διπλωπία, αστάθεια και άλλα, ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που βλάπτεται.

Επειδή συνήθως τα σηραγγώδη αγγειώματα είναι ασυμπτωματικά, η διάγνωση τους γίνεται τυχαία μετά από απεικονιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε για άλλο λόγο. Τα περισσότερα σηραγγώδη αγγειώματα δεν χρήζουν αντιμετώπισης παρά μόνο παρακολούθησης. Ωστόσο εάν προκαλέσουν συμπτώματα, αν αιμορραγήσουν ή ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι μεγάλος, τότε αντιμετωπίζονται είτε με χειρουργική αφαίρεση είτε με στερεοτακτική ακτινοχειρουργική.



39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page