top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Η νευραλγία του τριδύμου

Η νευραλγία του τριδύμου είναι ένα σύνδρομο χρόνιου νευροπαθητικού πόνου στην περιοχή του προσώπου. Οι ασθενείς που πάσχουν από νευραλγία του τριδύμου παραπονιούνται για επεισόδια οξέος διαξιφιστικού πόνου στη μια πλευρά του προσώπου, που τον παρομοιάζουν με κένωση ηλεκτρικού ρεύματος. Τα επεισόδια έχουν μικρή διάρκεια αλλά μπορεί να επαναλαμβάνονται τακτικά, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή κατανομής του νεύρου (άνω και κάτω γνάθος, κρόταφος, μέτωπο, οφθαλμός) και είναι πιθανόν να εκλυθεί ακόμα και με ήπιους χειρισμούς στην περιοχή του προσώπου και της στοματικής κοιλότητας, όπως το ξύρισμα, το σκούπισμα του προσώπου με πετσέτα, το βούρτσισμα των δοντιών και η μάσηση τροφής.


Η νευραλγία τριδύμου προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών και συχνότερα τις γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται κάποια υποκείμενη δομική εγκεφαλική βλάβη. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις όπου το τρίδυμο νεύρο πιέζεται από κάποιο εγκεφαλικό αγγείο, ή από κάποια άλλη βλάβη (π.χ. όγκος, απομυελινωτική εστία), δημιουργώντας τα παραπάνω συμπτώματα.


Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και σε κάποιες περιπτώσεις νευροχειρουργική παρέμβαση. Η χορήγηση αντιεπιληπτικών (καρβαμαζεπίνη, οξκαρβαζεπίνη, λαμοτριγίνη, γκαμπαπεντίνη, πρεγκαμπαλίνη) είναι ιδιαίτερα ευεργετική και πολλοί ασθενείς αναφέρουν ύφεση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, στις περιπτώσεις υποκείμενης δομικής βλάβης (νευραγγειακή αγκύλη με πίεση αγγείου πάνω στο νεύρο, καλοήθης ή κακοήθης όγκος), η φαρμακευτική αγωγή συχνά αποτυγχάνει και επιβάλλεται η νευροχειρουργική επέμβαση.



Recent Posts

See All
bottom of page