top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Ημικρανία μέρος Ά

Updated: Sep 29, 2021

Η ημικρανία είναι μία χρόνια νευρολογική πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από κρίσεις κεφαλαλγίας μέτριας ή σοβαρής έντασης. Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στο μέτωπο, στο μάτι ή κροταφικά, μπορεί να εντοπίζεται στη μια ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και συχνά είναι σφυγμώδης, με διάρκεια από 4 έως 72 ώρες. Επίσης μπορεί να συνδυάζεται με ναυτία, εμετούς, φωτοφοβία και ηχοφοβία, ενώ συχνά επιδεινώνεται μετά από σωματική δραστηριότητα (π.χ. ανέβασμα σκάλας).


Πριν την κρίση ημικρανίας, συχνά εμφανίζονται πρόδρομα συμπτώματα, όπως ανορεξία, βουλιμία, κόπωση ή υπνηλία. Ένα ποσοστό των ημικρανικών ασθενών ενδέχεται να εμφανίσει ημικρανική αύρα. “Αύρα” είναι ο όρος για οποιαδήποτε από τις αισθητηριακές αλλαγές που συμβαίνουν πριν από έναν πονοκέφαλο ημικρανίας. Μπορεί να αφορά διαταραχή της όρασης, της ακοής, της ικανότητας ομιλίας ή ακόμα μυική αδυναμία ή μούδιασμα σε κάποια περιοχή του σώματος.

Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αύρα χωρίς τον επικείμενο πονοκέφαλο, η λεγόμενη σιωπηλή ημικρανία. Οι περισσότερες κρίσεις όμως χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο και αφήνουν τον πάσχοντα εξαντλημένο.


Η ακριβής αιτία των ημικρανιών είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας διαταραχής στην εγκεφαλική δραστηριότητα που επηρεάζει παροδικά τα νευρικά σήματα και τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου με έκκριση κάποιων χημικών ουσιών. Η κληρονομικότητα μπορεί επίσης να παίζει ρόλο - η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού ημικρανίας είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου.


Στο επόμενο ποστ θα δούμε αναλυτικότερα τα συμπτώματα της ημικρανίας και ποιοι παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν τις ημικρανικές κρίσεις.


Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με ημικρανίες είμαστε στη διάθεσή σας.

2381081078, Θεοδωρουπόλεως 7 Σκύδρα



Recent Posts

See All
bottom of page