top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Νευρολογικές διαταραχές Covid-19 (vol. 02)

Το σύνδρομο "post- Covid", γνωστό και ως "long- Covid", περιλαμβάνει συμπτώματα και επιπλοκές που εμφανίζονται εντός 3 μηνών μετά τη λοίμωξη από τον ιό SARS-COV-2 και διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες. Κάποιες από αυτές συχνά αφορούν το κεντρικό ή το περιφερικό νευρικό σύστημα.

Μερικές σοβαρές νευρολογικές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστούν στα πλαίσια του συνδρόμου αυτού είναι: αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ισχαιμικά, αιμορραγικά), θρόμβωση φλεβωδών κόλπων, εγκεφαλοπάθεια, νόσος ΑDEM, μυελίτιδα, σύνδρομο Guillain-Barre, σύνδρομο Μiller-Fisher, κρανιακή πολυνευρίτιδα.

Τα συχνότερα νευρολογικά συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς με post COVID σύνδρομο είναι η διαταραχή της μνήμης και της συγκέντρωσης, προβλήματα ύπνου, εμμένουσα υποσμία/ δυσοσμία και υπογευσία ή αλλοιωμένη γεύση. Επίσης συχνά αναφέρονται πόνοι στους μύες, κεφαλαλγία, διαταραχή του λόγου, καθώς και συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 10-20% των ασθενών με COVID, αναπτύσσουν παρατεινόμενα συμπτώματα συμβατά με post-Covid σύνδρομο. Φαίνεται μάλιστα ότι η πιθανότητα ανάπτυξης post-Covid συνδρόμου δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της αρχικής λοίμωξης. Είναι σημαντικό η διάγνωση του συνδρόμου αυτού να τίθεται έγκαιρα, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ταλαιπωρούν τους ασθενείς για αρκετούς μήνες.





133 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page