top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση

Updated: Jul 20, 2021

Η Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση ή ALS, είναι μια προοδευτική ασθένεια του νευρικού συστήματος που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, προκαλώντας απώλεια του ελέγχου των μυών.

Η ALS καλείται συχνά ασθένεια Lou Gehrig, από τον παίκτη μπέιζμπολ που διαγνώστηκε με την ασθένεια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα αίτια της νόσου είναι άγνωστα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις η αιτία είναι γενετική.

Η ALS αρχίζει συχνά με μυϊκές συσπάσεις (δεσμιδώσεις) και αδυναμία σε ένα άκρο, ή δυσχέρεια στην ομιλία ή και την κατάποση. Τελικά, η ALS επηρεάζει τον έλεγχο των μυών που απαιτούνται για να κινηθεί, να μιλήσει, να φάει και να αναπνεύσει ο ασθενής.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της ALS ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τους νευρώνες που επηρεάζονται. Τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

· Αδυναμία στο ένα ή και τα δύο πόδια, δυσκολία στο περπάτημα, πτώσεις

· Αδυναμία χεριών ή αδεξιότητα

· Μπερδεμένη ομιλία ή πρόβλημα κατάποσης

· Μυϊκές κράμπες και συσπάσεις στα χέρια, τους ώμους και τη γλώσσα

· Απρόσφορο κλάμα, γέλιο ή χασμουρητό

· Γνωστική και συμπεριφορική διαταραχή

H ALS συνηθέστερα ξεκινά από το ένα χέρι ή το ένα πόδι και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται και τα νευρικά κύτταρα καταστρέφονται, οι μύες γίνονται πιο αδύναμοι. Αυτό επηρεάζει τελικά τη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία και την αναπνοή.

Γενικά δεν υπάρχει πόνος στα πρώτα στάδια της ALS και ο πόνος είναι ασυνήθιστος στα μεταγενέστερα στάδια. Η ALS δεν προκαλεί διαταραχή της αισθητικότητας (μουδιάσματα) και δεν επηρεάζει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία γι' αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια.



Recent Posts

See All
bottom of page