top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Προσωποαγνωσία

Η προσωποαγνωσία είναι μια σπάνια διαταραχή των ανώτερων φλοιϊκών λειτουργιών, που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία αναγνώρισης προσώπων.

Η προσωποαγνωσία μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ασθενών καθώς, στην πιο ακραία μορφή της νόσου, ο πάσχων αδυνατεί να αναγνωρίσει ακόμη και τα πλέον οικεία του πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων συγγενών, φίλων, ή ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη. Οι ασθενείς αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για την αναγνώριση των προσώπων, όπως να θυμούνται τη φωνή ή τον τρόπο ομιλίας των οικείων τους. H προσωποαγνωσία μπορεί να έχει αναπτυξιακά ή επίκτητα αίτια. Στην πρώτη περίπτωση, η διαταραχή είναι παρούσα εκ γενετής, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οφείλεται σε κάποια εγκεφαλική βλάβη που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ζωής. Τα αίτια της επίκτητης προσωποαγνωσίας περιλαμβάνουν οποιαδήποτε βλάβη εντοπίζεται στη δεξιά κροταφο-ινιακή φλοιϊκή περιοχή του εγκεφάλου, όπως ένας όγκος, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αγγειακό έμφρακτο ή αιμορραγία. Επίσης σοβαρή ατροφία που αφορά αμφότερες τις κροταφο-ινιακές περιοχές του εγκεφάλου, όπως σε συγκεκριμένους τύπους άνοιας, μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων και προσωποαγνωσία.

Η ηλικία ενός ατόμου κατά την οποία υπέστη βλάβη ο εγκέφαλός του, ο τύπος και η σοβαρότητα της εγκεφαλικής βλάβης, καθορίζουν και τη βαρύτητα της συγκεκριμένης διαταραχής.



93 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page