top of page
  • Writer's pictureVasiliki Machti

Σκλήρυνση κατά Πλάκας Μέρος ΄Γ

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.


Οι σύγχρονοι νευρολόγοι έχουν πλέον στη φαρέτρα τους πολλά φάρμακα, τα λεγόμενα νοσοτροποποιητικά, που παρεμβαίνουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχουν ως στόχο να μειώσουν τη συχνότητα και τη βαρύτητα των υποτροπών της νόσου, αλλά και να καθυστερήσουν τη συσσώρευση αναπηρίας στο βάθος του χρόνου. Τα νοσοτροποποιητικά φάρμακα κυκλοφορούν είτε σε ενέσιμη μορφή (ενέσεις που χορηγούνται υποδόρια ή ενδομυικά και ενδοφλέβιες θεραπείες) αλλά και σε από του στόματος μορφή.


Επιπλέον, υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν στη διαχείρηση συμπτωμάτων της νόσου, όπως ο πόνος, ο τρόμος, η κόπωση, η σπαστικότητα, οι διαταραχές ούρησης και η κατάθλιψη, και έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.


Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση είναι πολύ σημαντικό μέσο βελτίωσης της καθημερινότητας των ασθενών σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η ψυχολογία, η αύξηση μυικής δύναμης και η βελτίωση της δυσκαμψίας. Το ίδιο ευεργετική είναι και η υιοθέτηση ενός υγιούς διατροφικού πλάνου και η διακοπή του καπνίσματος, το οποίο δρα επιβαρυντικά στην εξέλιξη της νόσου.


Όλη η σύγχρονη θεραπευτική φροντίδα αποσκοπεί στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου. Τα χρόνια υπολείμματα δυστυχώς δεν είναι αναστρέψιμα με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα δεδομένα. Έτσι, είναι εξαιρετικά σημαντική η ταχεία διάγνωση και η έγκαιρη έναρξη θεραπείας.


Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας

2381081078, Θεοδωρουπόλεως 7 Σκύδρα



Recent Posts

See All
bottom of page